KALİTELİ VE ORGANİK ZEYTİNYAĞI NASIL BELLİ OLUR

Sağlığınız için organik zeytinyağı tercih edin.  Gerçek zeytinyağını günümüzde bulmak zorlaştı. Hele ki organik zeytinyağı bulmak çok daha zor. Fiyatların giderek artması piyasadaki cambazların işine geldi. Artık piyasada genel olarak pamuk yağı olarak bildiğimiz bitkisel yağlar zeytinyağı olarak satılmakta. Zeytinyağı nasıl anlaşılır şimdi size bunlardan bahsedeceğim.

Gerçek zeytinyağının tüketmenin önemi giderek anlaşılmaya başlandı. Ancak gerçek zeytinyağını bulabilirsek. Organik zeytinyağı sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Organik zeytinyağı, sağlık açısından birçok faydası olan bir besindir. Ancak, gerçek organik zeytinyağını ayırt etmek ve sahte olanlardan korunmak oldukça önemlidir. İşte organik zeytinyağını anlamanızı sağlayacak yöntemler;

1. Sertifikalı Organik Ürünler:

Organik zeytinyağı üreticileri, ürünlerinin organik olduğunu kanıtlamak amacıyla sertifikalı ürünler sunarlar. Bu sertifikalar, ürünün organik tarım yöntemleriyle üretildiğini ve kimyasal gübre veya pestisit kullanılmadığını garanti eder. Bu nedenle, organik zeytinyağı alırken sertifikalı ürünlere dikkat etmek önemlidir. Mutlaka zeytinyağı alırken satın aldığınız yerden organik olduğuna dair sertifikasını isteyin ve bu sertifikanın o yıla ait olduğunu kontrol edin.

2. Soğuk Sıkım Yöntemi:

Organik zeytinyağının kalitesini belirleyen önemli faktörlerden biri de soğuk sıkım yöntemidir. Soğuk sıkım yöntemi, zeytinlerin makinede kırılıp hamur olduktan sonra hamurdan zeytinyağının ayrılması esnasında kullanılan suyun sıcaklığı ile alakalı bir yöntemdir. Eğer bu ayrımda kullanılan suyun sıcaklığı 35 C ve düşük ise soğuk sıkım, 35 C yukarı ise normal üretim diye adlandırılır. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağı, besin değerini korur ve antioksidan içeriği acısından zengindir. Dolayısıyla, organik zeytinyağı alırken soğuk sıkım yöntemiyle üretilmiş ürünlere öncelik vermek önemlidir.

3. Tadım ve Koklama :

Gerçek organik zeytinyağını anlamanın en etkili yollarından biri de tadım ve koklama yöntemidir. Gerçek organik zeytinyağı, hafif meyvemsi ve acımsı bir tat profiline sahiptir. Ayrıca, taze yeşil otların kokusunu taşır. Sahte zeytinyağları genellikle bu özellikleri taşımadığı için, tadım ve koklama yaparak gerçek organik zeytinyağını ayırt etmek mümkündür.

Zeytinyağın organik olmasından sonra en önemli kısmı (doğal sızma=natürel sızma) düşük asit olmasıdır.       

Zeytinyağı, sadece zeytin ağacı, Olea europaea L. meyvelerinden elde edilen yağlardır.

a) Natürel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağlardır. Çözücü veya kimyasal ya da biyokimyasal etkisi olan yardımcılar kullanılarak veya reesterifikasyonla elde edilen yağlar bu tanımın dışındadır. Natürel zeytinyağları;

1) Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,

2) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,

3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar,

olarak sınıflandırılır.

b) Rafine zeytinyağı: Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.

c) Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.

ç) Çeşnili zeytinyağı: Zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu Tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.

Yukarıda Türk zeytinyağı kodeksinden aldığımız bölümde asit ile alakalı bölüm açıkça anlatılmıştır.

         Şimdi gelelim can alıcı herkesin anlayacağı dilden düşük asit nasıl anlaşılırı anlatmaya…

         Zeytinyağını bir yemek kaşığı ile ağzınıza attığınızda yuttuktan 10 saniye sonra gırtlağınızda bir yanma, acılık ya da hafif bir gıdıklanma oluyorsa bu tattığınız zeytinyağı düşük asitlidir. Yanma ne kadar fazla olursa asit o kadar düşük demektir.

 

 

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Genel
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.