Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir?
Bu bitkinin Latince adı Rosmarınus offıcınalis olup Türkçe olarak kuş dili,biberiye isimleri ile bilinir. bitki genelde eylül sonunda çiçeklenmeye başlayarak şubat ayına kadar çiçekleri dökülmeden bitki üzerinde kalır. Çay yapılacak yapraklar, nisanda başlayan yeni sürgünlerin haziran ayında hasat edilerek gölgede kurutulması sonucunda oluşur. biberiye çayının faydaları aşağıda sıralanmıştır.
- Hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu artırır. Bu yönüyle sınava girecek öğrencilere büyük fayda sağlar.
- Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Bitkinin antioksidan açısından en verimli olduğu dönem sonbahar ve kış aylarında çiçeklendiği dönemdir. Kanser ve benzeri bağışıklık sistemine savaş açan hastalıklardan korunmayı sağlar. Çiçeklendiği dönemdeki droglar bu bakımından önemlidir. Meme kanserine karşı etkili olduğu bilinmektedir.
- Sindirim problemlerini önler. Kabızlığı olanlar bu bitkinin çayını gönül rahatlığı ile kullanabilirler.
- Vücutta oluşan ödemin atılmasını kolaylaştırır.
- Kulak burun boğaz tedavisinde önemlidir..Solunum yollarını açmasından ötürü sinüzit benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- Ağız ve boğaz bölgesinde bulunan yararların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Kadınların adet dönemlerinde adet söktürücü olarak kullanılır.
- Biberiye çayı yapılırken kaynama esnasında çıkan su buharını solumak baş ağrısını giderir. Migren ağrıların dindirilmesi için biberiye çayı tüketilmesi önerilir. Ancak biberiye yağının başın ağrıyan yerine sürerek daha hızlı sonuç alınabilir.
Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?