Mitolojide Gökçeada

Tarihte birçok medeniyeti ağırlamış Gökçeada’nın mitolojide de kendine yer bulmasına şaşırmamak gerekir.

Yunan mitolojisine göre Phtia Kralı yarı tanrı Aşil’in annesi, Su Tanrıçası Thetis’in sarayı Gökçeada (İmbros) ve Semadirek (Samothrace) arasında bulunuyordu.

Aynı zamanda Antik Çağ’da yaşamış İyonyalı büyük ozan Homeros da, Truva Savaşı’nı konu alan eseri İlyada’nın birçok yerinde İmbros’tan bahsetmiştir. Eserde kayalık olarak betimlenen İmbros, Deniz Tanrısı Posedion’un kanatlı atlarının evidir.

“Denizin en derin uçurumlarında, Tenedos ile kayalık İmbros arasında geniş bir mağara vardır. Yeri sarsan Poseidon, burada, atlarını durdurup koşumdan çözdü, önlerine tanrısal yemlerini koydu; sonra, ayaklarına kırılması veya çözülmesi imkânsız altın bukağılar taktı. Atlar orada durup, Ahaylıların ordusuna gitmek üzere ayrılan tanrısal sahiplerini bekleyeceklerdi.”

İlyada XIII – 116, Homeros

“Yel ayaklı İris, hemen, mesajı götürmek üzere yola çıktı. Samos ile kayalık İmbros arasında siyah denize daldı, dalışıyla geniş su ovası inledi. Thetis’i oyuk bir mağarada buldu; etrafında deniz tanrıçaları dernek olarak toplanmışlardı. Thetis, ortalarında, kusursuz oğlunun kaderine ağlıyordu: Troya ilinde, vatanından uzak ölmesi kararlaştırılmıştı. Yel ayaklı İris ona şöyle dedi:

— Kalk, Thetis, ezeli tedbirler düşünen Zeus seni çağırıyor.”

İlyada XXIV – 219, Homeros

« Anasayfa